fredag 1 oktober 2010

Popkorn.se en skoltidning på webben

Här är en skoltidning som jag har granskat lite extra http://www.popkorn.se/
Skoltidningen fångade mig med att eleverna skriver om olika projekt och händelser som de har förmedlat på stadens torg och parker. En skola som vill förmedla elevernas arbeten/projekt ut i samhället och få med medborgarna i staden att agera.


Innehållet i tidningen är uppdelat i olika sektioner som:
Senaste nytt: Berättar om olika elevprojekt på skolan.
Artiklar: Återkopplar till vad eleverna arbetar med inom de olika programmen.
Reportage: Olika uppdrag som eleverna har framfört eller kommer att framföra .
Krönika: En elevs tankar om sin tid på skolan. Skribenten är mycket positiv till sin tid på skolan.
Debatt: Eleverna skildrar olika samhällsfrågor kopplade till sig själva, samhället och staden.
Enkät: Eleverna tycker till om valt ämne. Man kan följa elevens tankar och funderingar om ämnet.
Arkiv: Förklarar vissa ord och begrepp som programmen ger.
Sturegymnasiet: Länkar till skolan hemsida.

I dagens samhällen är det en hård konkurrens om att få elever till sin skola. Allt fler gymnasieskolor dyker upp på marknaden och konkurrensen ökar mellan skolorna om eleverna. Att starta upp en skoltidning ger skolan ytterligare ett ansikte utåt och där man förhoppningsvis kan locka nya elever till sin skola genom att visa på vad skolan arbetar med.



Min bild av skoltidningen popkorn.se är att den ger information om skolans olika program. Programmens olika inriktningar visas upp i olika projekt och eleverna är ofta ute i staden eller parken och förmedlar sina budskap på olika vis. Bilden av skolan är att här händer det spännande projekt. Man blir lockad till att komma dit på ett besök. Min reflektion är att tidningsredaktionen är väl medvetna om att här gäller det att publicera och förmedla för att locka nya elever till skolan. Webbtidningen popkorn.se gör det mycket elegant för vem vill inte vara med i ett sammanhang där utbildning sker på riktigt och att medborgarna i staden används som resurser för att genomföra projekten i utbildningen.

4 kommentarer:

  1. I konkurrensens tider är det viktigt med levande, färsk information. Här känns det som man tagit ett rejält grepp kring det. Härligt att kunna klicka upp intervjuer och inte bara behöva läsa sig till allt. Kanske något för Salaprojektet?

    Faktum är att det ibland är skönt att bara få lyssna istället för att läsa! Kanske kommer vi att bli mer och mer beroende av det, stunder när ögonen mer kan vila och lyssnaförmågan tränas? För visst är det mer läsa idag än förr??

    Skoltidningen fick Lilla journalistpriset 2007, kul att folk hittar till tidningarna och kan uppmuntra och stimulera till fortsatt arbete. Dessvärre verkar sidan ha drabbats av ett långt sommarlov? Har eleverna som drev sidan tagit studenten? Inga som tar över? Eller har eldsjälen flyttat? Undrar vad som hänt?

    Gillar layouten som är lättläst, ganska rena sidor, inte allt samlat på första sidan (kan bli lite rörigt) och färgen fint röd, inte skrikande röd!

    Kul att du tittat närmare på tidningen! Tack för en bra genomgång.

    SvaraRadera
  2. Tack Lisa för din flitiga respons på mitt inlägg.

    SvaraRadera
  3. Perfekt!
    Tänker skicka detta direkt vidare till studenterna.

    SvaraRadera